Willeke Smits

De Swart Van Hagerbeer-orgel

Programma:

Anthoni van Noordt 1619-1675
– Psalm 116

Johann Pachelbel 1653-1706
– Ciacona

Johann Sebastian Bach 1685-1750
– Triosonate in e, BWV 528
[Adagio-Vivace, Andante, Un poco allegro]

– Concerto in a, naar Vivaldi
[Allegro, Adagio, Allegro]

– Praeludium en Fuga in e, BWV 533

Willeke Smits is organist van de Leidse Binnenstadsgemeente in de Hooglandse Kerk in Leiden. Ze is de vaste bespeler van het monumentale De Swart-Van Hagerbeer-orgel en het romantische Willis-orgel. Ook is de ze vaste begeleider van de Leidse Cantorij o.l.v. Hans Brons.

Willeke studeerde orgel bij Kees van Houten en Reitze Smits, kerkmuziek bij Bernard Winsemius en koordirectie bij Krijn Koetsveld aan het Utrechts Conservatorium. Daarna deed ze vervolgstudies in koordirectie bij Joop Schets en piano bij Geoffrey Madge. In 2017 was Willeke finalist van de ‘International Sweelinck Competition’ in Amsterdam en Haarlem.

Willeke bracht diverse cd’s uit waarvan de cd met orgelwerken van Hendrik Andriessen een 10 kreeg in het blad Luister. Ze bracht een dubbel-cd uit met werken van Johann Gottfried Walther, ondergewaardeerd tijdgenoot van Johann Sebastian Bach, die met een 10+ in het blad De Orgelvriend werd geprezen. Een niet minder groot succes is de verschijning van ‘Happiness’, een cd waar je vrolijk van wordt!